Akredite Rapor Nedir?
Bir dezenfeksiyon ürününü satın alırken aklınıza “Dezenfekte ettiğini nasıl anlayacağız?” sorusu geliyorsa bu blog yazımızın ve “Akredite Rapor Nasıl İncelenir?” başlıklı blog yazımızın sizi aydınlatacağından eminiz.
Dezenfeksiyon ürünleri; bakteri, virüs, mikrobiyal maya, küf ve mantar gibi mikroorganizmaları öldürdüğünü/etkisiz hale getirdiğini iddia eden ürünler olarak piyasada yer almaktadır. Ancak tüketici tarafından baktığımızda, bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaları gözümüz ile göremediğimiz için dezenfeksiyon ürünlerinin işe yarayıp yaramadığını anlayamamakta ve mikrobiyolojik bir analizi ev şartlarında gerçekleştiremediğimiz için de ürünün etkinliğinden emin olamamaktayız. İşte dezenfeksiyon ürünlerinde yaşadığımız bu problemin günümüz şartlarındaki tek çözümü, dezenfeksiyon ürünlerinin akredite analiz raporlarına sahip olması ve bu raporların tüketici tarafından anlaşılabilmesidir.
Akredite rapor; akredite bir kurumun laboratuvarında, uluslararası akredite olan standartlarda, kalibre edilmiş cihazlarda akredite materyal ve metot kullanılarak, analizinde akredite olan analist tarafından gerçekleştirilen ve bağımsız bir şekilde yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonuçlarının paylaşıldığı raporlara verilen genel bir addır.
Dikkat! – Bağımsız bir kurum akredite olmayabilir ancak akredite olan her kurum bağımsızdır.
Akredite raporlar kendi içerisinde çeşitlilik göstermekte olup bir ürünün iddia ettiği faydayı sağladığının ispatlanmasında tercih edilmektedir.
Akredite raporlar incelenirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, raporun doğru okunması ve raporun akreditasyonunun nereden geldiğidir. (Daha detaylı bilgi için “Akredite Rapor Nasıl İncelenir?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.)
Dünya genelinde kabul gören ve uluslararası standartlara uygun olarak testlerini gerçekleştiren kurumların akredite raporları en güvenilir sonuçları veren akredite raporlardır.
Uluslararası geçerli olan bir akredite rapor, sonuçlarının tüm dünya tarafından kabul edildiğini ve analizin Avrupa’da, Amerika’da, Japonya’da veya dünyanın başka bir yerinde yapılması durumunda dahi aynı sonuçların elde edileceğini ifade etmektedir.
Akreditasyon kuruluşları arasındaki güven mekanizması, uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından oluşturulmuş olan IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) v.b. uluslararası veya bölgesel örgütler ile yapılmakta olan çok taraflı / karşılıklı tanınma anlaşmaları ile tesis edilmektedir.
Ülkemizde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC)’ın tam üyesi konumundadır ve tüm akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) tarafından kabul görmüş durumdadır. Özetle, TÜRKAK akreditasyonuna sahip akredite analiz raporları uluslararası geçerliliğe sahip raporlardır.
Sterilisa’nın uluslararası kabul gören akredite test ve analiz raporlarına sahip dezenfeksiyon cihazlarını incelemek için hemen www.sterilisa.com.tr‘yi ziyaret edin.